Hingstval inför avelssäsongen, en personlig historia!

NÄR MAN VÄLJER HINGST TILL SITT STO…

är man ofta väldigt fokuserad på exteriör, utseende, prestationer och linjer. Ibland kan det tyckas att hingstens personlighet kommer lite i skymundan. Men det är ju faktiskt så att en hästs karaktär är A och O när det kommer till vad man har för ambitioner för det framtida fölet. Stoets karaktär känner man ju innan och utan och att se på en hingst som kan stärka upp inte bara exteriör, utan framförallt karaktär, är något vi ofta lyfter i dialoger kring valet av rätt hingst. För att få ett litet smakprov på våra hingstars personligheter, har vi därför i år valt att presentera dem på ett lite annorlunda sätt. För mer information, finns det att läsa om respektive hingst på vår hemsida.

 

AARNOLD 471 SPORT ELITE AAA

Aarnold är klassens stora, muskulösa kille som upplevs som han är 2 meter på höjden (trots sina 1,73 i mankhöjd). Han som i tillägg till sin imponerande hydda också är en äkta gentleman med ett hjärta av guld. Han bjuder ofta upp till dans och om danspartnern är entusiastisk och vill testa nya moves blir Aarnold det också. En foxtrott varje dag är inget som tänder Aarnolds glöd på dansgolvet, det ska gärna vara tango och cha cha, eller varför inte en fartfylld bugg. Ute på tu man hand är Aarnold den perfekta äventyrspartnern som entusiastiskt vill vara med på alla upptåg. Ingen häst i stallet kan kolla på en ”under lugg” som Aarnold, han är så uttrycksfull och läsbar att han likaväl skulle kunna stå och prata med en på renaste svenska (även om han är holländare).

TYMON 456, SPORT ELITE AAA

Tymon är den coola, sportiga killen i klassen, han är bäst i alla test och vill alltid vinna. Men han vill gärna göra det i team. Han är en team-player och är man med i hans team gör han allt för att man tillsammans skall lyckas. Tymon är känslig, explosiv och cool på samma gång. Han älskar att showa och busa samt vara i händelsernas centrum. Han har en positiv inställning till livet generellt och utstrålar mycket glädje. Tymon är en riktig alfahingst och alla ston som kommer till Aftonmora blir kära i Tymon. Och även om Tymon framförallt är en idrottsman, är han även en riktig tjejtjusare, vissa skulle nog kalla honom något av en player, som flörtar flitigt med allt och alla under den varma delen av året.

SIPKE 450 SPORT

Sipke är klassens snygging, ni vet, den som alla tjejer är lite småkära i. Sipke vet om det och han har inget problem med självförtroendet- speciellt inte när han är i närheten av tjejer. Under den coola ytan finns en väldigt mjuk och kärleksfull kille som har en stor dos humor, glimt i ögat och spjuver bakom örat. Sipke är en väldigt okomplicerad häst i arbete. Han har lätt för sig i de flesta skolor och tycker om att samarbeta och att göra jobbet, varken mer eller mindre. Sipke har en underbar exteriör, som ger så mycket gratis i hur han använder kroppen i arbete. Det finns ingen i stallet som är så nöjd att komma in i boxen till ett mål mat som Sipke efter ett träningspass. Då livsnjuter han. Det är inte konstigt att så många stoägare är intresserade av att matcha sitt sto med Sipke, en mer allround och komplett frieserhingst får man leta efter.

MEES 497 SPORT ELITE AAA 

Här har vi killen med extra allt. Han har x-factor, utstrålar power som få och som med stort självförtroende fyller en hel arena när han kliver in i den. Han är påväg upp på toppen av sin karriär och inget kan stoppa honom nu. Ibland kan hans vilja att visa vad han går för omvandla honom till en tickande bomb i arbetet, som kräver skicklighet och finkänsla av sin danspartner att manövrera. När han är ute i hagen, i boxen eller överlag hanteras, uppför han sig oftast med coolness och stor professionalism, Mees vet hur en stjärna av klass för sig.  Men oavsett om det är stiliga tjejer, eller killar i närheten- skall han överglänsa dem alla, vara störst, högljuddast och flashigast. När hans enorma energi samlas till kontrollerad kraft och fokus, finns det få hästar som kan prestera i en arena som han.

1 Comment

Leave a comment