Hur vi tänker kring treåringarnas utbildning!

Det ligger en spännande tid framför oss! Petronella och Rivella fyller tre år i år och vi har beslutat att under vintern och våren rida in dem. För oss är målet med inridningen att vi ska kunna rida dem i skritt och trav, sätta förståelse i start och stopp från ryggen, styra höger och vänster. Det är väldigt basic men har absolut ingen stress med deras inridning och tänkte dela med mig hur vi tänker kring deras träning. Dem är två väldigt olika individer och har redan visat att dem tacklar saker på sina egna vis. Se video från deras 2a försök i longeringen längst ned!

Petronella är den orädda, bestämda och något envisa damen. Hon visar tydligt vad hon tycker och tänker, är väldigt kommunikativ och aktiv i sitt kroppsspråk. På många sätt en utmaning i det inledande stadiet, framförallt då man ur ett säkerhetsperspektiv bör ha respekt för hennes aktiva, oföragliga och helt normala sätt att kommunicera som häst. Petronella behöver man hantera med en nypa coolness och ha förståelse för hennes person- för hon kommer protestera när hon inte vill eller förstår vitsen med att till exempel springa runt runt i cirklar. Bakhovar har flugit högt och lågt men aldrig på annat vis än att det är hennes sätt att kommunicera. Men när hon gillar något är hon en äääängel! Se bara nedan video från när våra praktikanter i höstas borstade henne och sprayade med glansspray. Så go!

Den stora fördelen med en häst som Petronella är att hon är så lätt att förstå sig på och läsa av. När man får med sig henne på banan mentalt och hon inser hur roligt man kan ha tillsammans kommer hon vara den som ger 100% full av glädje och energi för jobbet. Petronella växer ett par cm varje gång hon får beröm och belöning, hon är verkligen som ett litet barn som skiner upp när man säger att hen gjort något bra. Ja, Petronella vill verkligen synas och hon vill att man ska säga att hon är duktig, det är helt klart.

Rivella är lite av Petronellas motpol. Rivella är godheten själv som ställer upp på nästan allt vi ber henne om, bara för att vi ber henne. Hennes tillit till människor är anmärkningsvärd. Rivella behöver känna tryggheten och stöttningen i det nya och vill gärna hoppa upp i knät på en i situationer hon känner sig osäker i. Hon är mer introvert än Petronella och det är inte alltid lika enkelt att förstå vad hon tycker och tänker om saker. Hon står ofta och väntar på en vid grinden i lösdriften, söker kontakt och iaktar. Rivella upplever jag inte alls flockbunden på det vis som många andra hästar kan vara, speciellt unghästar. Hon vill utan tvekan ha mycket mänsklig kontakt och många gånger upplever jag det som att hon vill försöka förstå sig på oss och vad vi önskar av henne. Nedan klipp visar första gången vi satte på henne sadelgjord i höstas, hon kunde inte brytt sig mindre sålänge hon fick mysa.

När jag skriver om Rivella så får jag faktiskt nästan tårar i ögonen för den tillit och förtroende jag känner från henne. Hon är en häst som jag upplever ganska allvarlig och seriös. Plikttrogen är ett ord som kommer upp när jag tänker på hur Rivella kommer växa in i rollen som ridhäst. Ibland pratar man om enmanshästar, och även om Rivella är godheten själv mot de flesta tror jag hon väljer ut den som blir ”hennes” människa. Den personen kommer hon gå genom eld och vatten för.

Hur tänker vi kring inridningen då? Jo framförallt tänker jag mycket på just ovan, hur hästara är som personligheter och hur vi kan lägga en plan för inridningen utifrån det. Jag har skissat upp en ungefärlig väg som jag önskar framåt, sen hur snabbt eller långsamt vi kommer fram på den får Rivella och Petronella avgöra. För mig är utbildningen mer en mental resa för dem första tiden än att det skulle handla om träning av den kroppsliga förmågan.

Planen för vintern/våren

  1. Sätta röstkommandon i longering. Sakta (hooo) Öka (smacka), Trav, Galopp
  2. Paralellt med ovan, vänja vid utrustning, sadel och träns
  3. När det känns bra, hänga och sitta upp i hagen utan utrustning (någon håller i grimman)
  4. koppla ihop 1 + 2 när båda känns OK
  5. koppla ihop 4 + 3 när båda känns OK (skritt och trav)
  6. Ganska snabbt gå från punkt 5 till att rida löst i paddocken så det inte blir så mycket rundkörning
  7. Eventuellt kortare skritt/trav promenader utanför paddockeni tryggt sällskap när dem känns redo för det
  8. Sen är vi nöjda!

Kommer under våren betäcka både Petronella och Rivella. Sen blir det att ta sikte på att bygga och bibehålla muskler inför premieringen i slutet på augusti. Det kommer framförallt göras från marken och tänkte passa på att introducera tömkörning för det syftet. Tänker ge dem helt ledigt hela juni men sen börja på töm i juli och trappa upp träningen under augusti. Under Vinter/Vår/Sommar oavsett vad vi tränar, görs det max 3 gånger i veckan och max 20 minuter åt gången. Kanke att jag trappar upp intensiteten något i Augusti inför premieringen. Som jag sagt tidigare, denna fas är framförallt för oss fokus på den mentala inlärningen, för det är den som sätter grunden och glädjen för framtiden. Deras kroppar skall hålla länge och återhämtning är det viktigaste för den unga hästen i träning. KFPS har faktiskt forskat på det och ska översätta en artikel som publicerades våren 2023 kring träning av den unga frieserhästen och vikten av återhämtning.

Så, ovan har vi grundplanen, sen får vi se, den kommer säkerligen justeras ett par gånger under vägen!

 

 

 

 

 

 

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment